Mobilsite vs. native app:

Hvad siger I til disse overvejelser? Nogen tilføjelser?

Fordele ved en App:

• Man kan tilgå telefonens specialfunktioner, såsom GPS, gyroskop og kamera

• Man har fuld kontrol over brugerinterface

• Man kan sende push-beskeder med fx nyheder, HVIS brugeren tillader det når vedkommende installerer app’en

• Opstartstiden KAN være hurtigere end at opstarte et website

Ulemper ved en App:

• Statistik viser: I gennemsnit åbnes de ”mindre” Apps 1,2 gange efter installation på brugerens telefon – dvs. de bruges utroligt sjældent i praksis.

• En App er kun rigtig god til indhold, der kan bruges meget offline – dvs. enhver form for bestilling i fx shop er IKKE godt i en app: Der skal alligevel laves forbindelse online til webserveren  – så i praksis er hele varekataloget alligevel vist som en form for mobilsite, der kræver onlineforbindelse

• En App fungerer som udgangspunkt kun til 1 platform, fx iPhone. Der skal så laves en nye version til Android – og andre systemer, hvis de skal kunne bruge App’en. (I praksis kan der dog klippes hæle og tæer, så man ikke starter helt forfra, når man skal lave de andre versioner.) Et mobilsite kan tilgåes af mere eller mindre alle platformene, herunder også i mange tilfælde af lidt ældre mobiltelefoner.

• Det er besværligt at lave rigtige opdateringer af en app: Disse skal godkendes af Apple inden frigivelse, og det kan således tage 1-2 uger efter opdateringen er færdig til den offentliggøres. Et mobilsite er lige så hurtigt at opdatere som en almindelige hjemmeside – dvs. live.

• Det kan være svært at sørge for, at en App kan findes af de potentielle brugere: Det sker typisk kun via link direkte fra jeres hjemmeside ind i Apple Appstore og ækvivalenter. Et mobilsite kan derimod findes via almindelig søgning, og hvis man forsøger at gå ind på jeres hjemmeside med en mobiltelefon vil man enten sende dem direkte ind på mobilsitet eller spørge om de ønsker at få vist mobilsitet eller det komplette site. Et mobilsite ligger meget mere op til casual besøg, mens det er en barriere, at brugerne skal godkende download og installering af en App.

• En app indeholder kun det, man ligger ind deri – på et mobilsite kan man meget let linke over til det komplette site, hvis brugeren skal have endnu flere oplysninger. (Typisk vil man ligge et fast link/en knap i bunden af mobilsitet, så det komplette site altid kun er 1 tryk væk.)

• Sidst men ikke mindst er det betydeligt dyrere at udvikle en ”native” app end det er at udvikle et mobilsite. Hvor stor faktoren er, kan ikke siges helt generelt – men der er ingen tvivl om, at en app altid være mere arbejdskrævende og dermed dyrere.

Hi, I’m xirb

6 Comments

 1. På plus-siden for apps: Måske lidt større lock-in af kunden, hvis du kan få kunden/brugeren til at downloads og installere. Forudsætter brug af push, så brugen holdes aktiv.

  På minus-siden: Du kan ikke genbruge  funktioner, du i forvejen har udviklet til dit website. De skal dubleres i din app og derpå vedligeholdes dobbelt.

  Er derudover lige med på en lytter, da jeg selv sidder i samme overvejelser. 

 2. God liste. Jeg kan tage fejl, så må i korrigerer mig. Men jeg tror at på grund af den hørere udviklingspris, så ser man at apps udvikles uden backend, det er ikke et CMS, – og man kan altså ikke selv opdatere indhold i en app. Tager jeg fejl? 

 3. Der findes godtnok nogle “App CMS’er”, men jeg ved faktisk ikke hvordan de fungerer mht. opdateringer – større opdateringer skal jo igennem Appstore – men om der er noget “onlineopdatering”, hvor meget af App-fidusen så måske går fløjten ved jeg ikke.. Måske ville det give mening med noget asynkront, der kunne tjekke for opdatering HVIS der var (wifi-) forbindelse – men om det er så smart, det ved jeg ikke.

  De fleste apps udvikles dog uden et sådan CMS, mig bekendt (blot baseret på, at jeg har hørt om CMS’erne, men personligt kun har set apps udviklet uden).

 4. Du skal først identificere, hvad app’en skal kunne. Hvis det kun er ting, hvor den skal hente fra nettet, så lav det som en webapp (det du kalder et mobilsite). Du kan pakke den så den ligner en native app og sælge den i appstore, hvis du vil.

  Det er i øvrigt ikke “mindre apps”, der bliver hentet 1,2 gange. Det er “gratis apps” og det er lige fra de helt små til de kæmpe store.

  Jeg pusler med en webapp. Når jeg har den lidt mere på plads, skal jeg sende dig link. Den ligner præcis en native app og webapps kan sagtens køre offline. Man skal bare lave et manifest.

  Blot lidt yderligere info

 5. Kender godt/kun en smule overordnet til webapps (på ikke-udvikler-niveau), men vil man ikke typisk implementere en del caching-logik, for retvisende at klassificere det som en webapp fremfor blot et almindeligt mobilsite? Eller det måske bare lige et par linjers copy-paste, der opsætter cachingen?  Eller hvis formålet er appstore: sker denne forberedelse til offline så automatisk..?

  Lyder spændende med dit projekt – ja tak til link 🙂

  (Er dog ikke med på hvad manifest betyder i denne sammenhæng.) 

 6. App = et program der kører på brugerens enhed

  Webside = ja, det ved I jo godt.

  Hvis I har brug for en webside, så lav sådan en. Hvis I har brug for at lave et program der kører på brugerens enhed, så gør det.

  Til noget der skal afspejle en webside ville jeg starte med websiden og så evt lave en ‘app’ der bare åbner en ny fane i den indbyggede browser (man kan også indlejre et webview i en native app a la PhoneGap, men vær opmærksom på at javascript kører ca 5 gange så langsomt som i browseren).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *