Er du til UX, CTA’s og dark patterns, så har jeg dokumenteret, hvordan supermarkederne udnytter det i deres fysiske butikker til at få os til at købe “forkerte” varer. Kan vist godt afsløre, at Forbrugerrådet Tænk ikke er glad for teknikken.

http://goo.gl/iy1pwn

Hi, I’m Esben Rasmussen

15 Comments

 1. Jeg har arbejdet i butik i flere år, også som leder, og jeg må indrømme at jeg aldrig har tænkt sådan, når vi laver udstillinger. Jeg har heller aldrig nogensinde hørt om andre, som har gjort det med det formål at skulle snyde en kunde. Jeg siger ikke, at det ikke forekommer, men jeg er aldrig selv stødt på det. Desuden er der kun et eksempel i din artikel, så grundlaget er måske lidt tyndt. 🙂

 2. Hej Thomas. Du har helt ret i, at det ikke er statistisk sikkert… Det tror jeg ikke, nogle af de beskrevne dark patterns er på http://www.darkpatterns.org. Jeg står dog fast ved mine pointer. 🙂

  Man kommer ikke tilfældigt til at fylde to hele hylder op direkte under et kæmpe tilbudsskilt med en fuldstændig anden vare, end den annoncerede – for så at sætte en tredje irrelevant vare på næste hylde og til sidst sætte den annoncerede vare på gulvet.

  Men det kunne jo også tænkes, at afhængigt af kæde, butiksstørrelse og ambitionsniveau hos leder/uddeler, at man afprøver forskellige tekniker, man har hørt om på f.eks. seminarer osv. 🙂

 3. Et fint eksempel fra Føtex i dag:

  Hyldeskilt: “Grønne bønner 15 kr” – ved kassen går de ind til 25 kr.

  Det viser sig så at være en pose med 400g istedet for 250g (som der stod med meget lille skrift på skiltet).

  Det er langt fra første gange at jeg har oplevet at prisen i kassen har været noget andet end det prisen så ud til at være ved varen.

 4. Altså det vi normalt arbejder med er komplementærvarer. I det eksempel du stiller op, vil jeg godt give dig ret i at når tilbuddet er juice, så er det dumt at sætte samme slags varer op ved siden af. Nødderne er dog en vare jeg også kunne finde på at sætte op. 

  Jeg skal heller ikke kunne sige, hvad tankerne omkring udstillingen har været, men jeg er dog overbevist om at bevidst snyd ikke er målet. 🙂

 5. Tim, i dit eksempel har Føtex fået et parti hjem i en anden størrelse. Bønnerne bliver selvfølgelig lagt, hvor de andre bønner også ligger. Det er for at kunderne ikke skal lede efter bønner flere steder i butikken. 

  Der stod på skiltet, som du selv skriver, hvilken størrelse posen har. Kunderne må altså også gerne selv læse på varen, hvilken variant det drejer sig om. 🙂

 6. Thomas Duerlund Hvis du læser svaret fra Tina Dhanda siger hun faktisk, at selvom der står “Coop juice” med mindre skrift på det store tilbudsskilt, så er det den markante pris vi kigger på og derefter den fysiske vare, det står ud for.

  Altså kan det ikke forventes, at kunderne nærlæser, når deres adfærd er baseret på at scanne deres omgivelser.

 7. Esben Rasmussen som jeg skrev tidligere, så er jeg også enig i at dit eksempel ikke er særlig heldigt. 

  Mht. til bønnerne som (gætter jeg på) ligger i en kølemontre, så skal man som kunde være lidt mere opmærksom, da priserne kan stå lige over og under hinanden fordi tingene ligger tæt. 🙂

 8. Jeg syntes det er en væsenligt faktor.

  Hvis nu volumen havde været halvt så meget, men prisen den samme, så ville jeg jo have betalt dobbelt så meget for varen!

  Vi bliver nok aldrig enige. Min lærdom er at jeg altid checker bonner og hvis jeg allerede ved kassen kan se at en vare er slået forkert ind (i forhold til annonceret pris), så ber jeg kassemedarbejderen om at rette fejlen.

 9. Tim Liljendahl I mit interview med Tina Dhanda var det faktisk også den bemærkning hun sluttede af med (dog ikke den mest spændende til artiklen ;-)… At de i Forbrugerrådet altid opfordrer folk til at tjekke deres bon’er, så sådanne fejl opdages.

 10. Hov, og så vil jeg gerne undskylde, at jeg overså gruppens første retningslinje: At man ikke må være selvfed.

  Hvis I nu forestiller jer, at jeg i et åbent kontorlokale sidder og giver mig selv den største olfert, så håber jeg, at det kan redde dagen. 🙂

 11. Rigtig god og saglig artikel Esben Rasmussen, selvom du (og jeg) er forargende. Og god diskussion fra begge sider af disken.

  Jeg synes tit, at man oplever noget i denne genre, men det kan ofte være svært at afgøre, hvornår det er sjusk og hvornår det er bevidst. Jeg oplever stor forskel mellem butikker. Det er derfor et vigtigt kriterium for, hvor jeg vil handle; og der er stor forskel på butikker.

  Mvh. Jack Otto Kristensen

  PS: Jeg forstår ikke, hvorfor du skulle have en Olfert! Kunne du ikke venligst ‘af-olfertisere’ dig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *